Проект «"Ці-ці-ці (Ці цікаві околиці)"» для учнів 8 класу

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук

Перелік шкільних навчальних предметів, знання з яких використовуються під час реалізації проекту: біологія, географія, екологія

Проект реалізований учнями 8-го класу Залузької ЗОШ І-ІІІ ступенів Білогірського району Хмельницької області

Опис проекту:

Мета проекту – викликати інтерес до пізнання захоплюючого навколишнього світу, розвинути вміння проводити польові дослідження, описувати природу. Поглибити знання про природні комплекси, зв’язки людини і природи, про компоненти природи.

На початку реалізації проекту учні отримали завдання від учителя у формі учительського буклету та обговорили хід реалізації проекту. Для його виконання вони були об’єднані в 3 групи. Кожна група отримала завдання дослідити певні об’єкти(околиці селища), після обговорення свого завдання , спланувала маршрут подорожі своєї групи. Було розроблено схему діяльності та проведено розподіл обов’язків. Під керівництвом вчителя, проведено польові дослідження на місцевості, дослідження та пошук матеріалів, що стосуються селища в бібліотеках, друкованих виданнях та мережі Інтернет. Результатом виконання проекту є презентація PowerPoint, де висвітлено результати свого дослідження, створено інформаційний бюлетень, в якому було розміщено інформацію про результати пошуку у ході польових досліджень.

З результатами своєї роботи учні виступили перед учнями школи та їх батьками.

В процесі реалізації проекту учні безпосередньо на місцевості дослідили найбільш привабливі природні об’єкти околиць, склали маршрут подорожі (додаток 1).


Додаток 1

Місцезнаходження: північно-західні околиці с. Залужжя, в напрямку на села Надишень, Вікнини. Частина екологічної стежки знаходиться в лісовому масиві.

Проїзд: через село Залужжя по дорозі на Вікнини, або попри школу в напрямку Надишня.

Землекористувачі: Залузька сільська рада, Білогірське лісництво.


Значення екологічної стежки:

Дана екологічна стежка має важливе виховне та навчально-пізнавальне значення. Головними напрямками виховання що реалізуються при проходженні стежки є: екологічне, моральне, естетичне, спортивне.

Екологічний аспект виховання учнівської молоді є основним і реалізується при проходженні усіх етапів екскурсії. На маршруті демонструються приклади закинутого антропогенного ландшафту, водно-ерозійних процесів та боротьби з ними, засмічення природи, лісовідновлення, охорони природи та ін. На основі цих прикладів учні повинні розуміти значення своїх дій у природі, виробляти правильне ставлення до оточуючого середовища.

Моральне виховання реалізується у тісній взаємодії з екологічним і найважливішим завданням вчителя є виховання правильного ставлення до природи. На прикладі смітника вчитель повинен викликати в дітей почуття осуду за протиприродні дії односельчан. Виховне значення ботанічної пам’ятки природи “Вигорне” полягає у вихованні поваги до надбань що виплекані попередніми поколіннями.

Завданнями естетичного виховання є демонстрація краси природи у всіх її проявах. Важливо навчити дітей бачити у звичайному - незвичне, з першого погляду непривабливому – гарне.

Фізичне, спортивне виховання присутнє при проходженні екостежки в аспекті подолання перешкод. Діти повинні зрозуміти, що здорове тіло – це основа здорового духу. Вчителю варто на цьому наголосити на станції “Вигорне” коли вони пройдуть найважчу частину шляху.


Опис маршруту :

Рух по екологічній стежці починається від північної околиці с.Залужжя, з долини поблизу вулиці Хутір. Вийшовши за село доцільно рухатись вздовж долиною, паралельно до потічка, що протікає в низів’ї долини. Дійшовши до кущів, що займають правий схил варто підійти ближче до них і оглянути їх рослинний склад. Це перший об’єкт екологічної стежки.

Далі спускаємось в долину і піднімаємось на протилежний схил, рухаючись по якому учні спостерігають процеси водної ерозії на першій стадії лінійного змиву. Крім того потрібно спинитись для огляду цього об’єкта, а також звідси добре видно попередній об’єкт – корчі.

Вийшовши на верх горба орієнтуємось на першу соснину, до якої і прямуємо. Дійшовши до краю соснини зупиняємось так, щоб було добре видно людські городи та смітник, що розташований неподалік. З цієї точки необхідно спуститись вниз по схилу. Це можна зробити рухаючись лісом вздовж великого яру, або безпосередньо по ньому. Зійшовши, підходимо до джерела “Білі криниці”. Далі йдемо вздовж річки в напрямку від села до другої соснини де навпроти неї перетнемо ще один об’єкт нашої стежки – річку Банзерівку.

Наступний етап подорожі – пересування по лісовій місцевості .Тут можна вибрати два варіанти: вздовж краю лісу чи лісовим масивом. В другому варіанті можна використати орієнтування за компасом. Рухаючись по малому кільці виходимо до ближньої вирубки, а звідти лісом до села Корниця.

Недоходячи до околиці необхідно рухатись лісовою дорогою, по якій дійдемо до молодих насаджень модрини європейської . Пройшовши вздовж вирубки виходимо до ботанічної пам’ятки «Вигорне». Від інформаційного стенду спускаємось вниз по схилу. Далі рухаємось вздовж невеликого потічка до його витоків –лісового джерела. Від джерела піднімаємось схилом до вирубки. Звідси прямуємо дорогою по іншому краю лісу аж поки не вийдемо з нього. Зайшовши в село Корниця рухаємось вулицею Загора до цегельні, далі прямо до ставка. Зупинившись біля ставка потрібно йти вздовж берегом до місця впадіння Банзерівки в ставок де розташований наш завершальний об’єкт – пташиний базар. Звідси вздовж долиною до кладки між Корницею і Залужжям.

Опис екскурсійних об’єктів:

Корчі. Цікавий об’єкт який являє собою сукупність різноманітних видів кущових форм. Вони складають суцільний масив розташований вздовж схилу. Серед видового складу слід відмітити глід, шипшину, терен, які є переважаючими. Подекуди трапляються деревні форми – черешня, алича. Тут багато ягід: суниці, полуниці, ожина. Унікальність об’єкта в тому, що кущові форми, як екологічна група, поширені в нашій місцевості переважно поодинці, або у підліску в поєднанні з деревними формами окремим ярусом. Утворення тут такого кущового масиву стало можливим через необроблюваність схилу та впливу інших факторів.

Еродований схил необроблюваної польової ділянки має досить велику крутизну. Проте, припускаємо, що правильний обробіток грунту під час оранки цього поля стримував водноерозійні процеси. Внаслідок припинення сільськогосподарської діяльності схил “порізаний” ровами близько 0,5м глибини. Це серйозна проблема, адже в подальшому ерозійні процеси можуть повністю зруйнувати дану ділянку. Ефективним засобом протидії ерозії вважається заліснення схилу. У 2007 році відбулася перша посадка дерев в найбільш небезпечній зоні. У цій акції брали участь учні нашої школи.

Антропогенний ландшафт на краю лісу. Тут можна побачити орну землю, яка зайнята людськими городами, та неорну, яка з роками стала пасовищем. Особливу увагу звертаємо на смітник, що розташований неподалік. Звалище побутового сміття має досить великі розміри і, звичайно, неестетичний вигляд. Варто наголосити що серед побутового сміття найгіршим є те що не може “переробитись” природою – скло, пластик і. т. ін.

Яр, що розташований в першій соснині має дуже велику глибину, тому що схил на якому він утворився є досить високим і розташований на невеликій відстані від річкової долини. Поглиблення досягло базису ерозії і “відкрило для перегляду” декілька шарів верхніх гірських порід. Тому яр одночасно виступає і цікавим геологічним об’єктом. Заліснення даного яру не дозволило йому розростися у ширину, тому тут варто наголосити на правильному і вчасному проведенні протиерозійних заходів. Молодий сосновий ліс являє собою доволі молодий, проте сформований біоценоз з притаманними йому компонентами живого світу: ожина, суниця, трава в підліску, кущовий ярус, ящірки і т.д..

Білі криниці. Екскурсійний об’єкт – джерело “Білі криниці” в селі Залужжя є певним чином унікальним у Білогірському районі. Воно є одними з найбільших сукупностей джерел, причому зберегло природну чистоту. Джерело є сукупністю джерел, які вибиваються з під урвистої частини схилу лівої тераси р.Банзерівки. Площа близько 15м². Вода джерела утворює велику притоку р.Банзерівка і є впливовою ланкою водопостачання річки та ставка. Джерело розташоване в західній частині села носить назву «Білі Криниці», бо утворене в масиві крейдяної породи, що подає йому особливої краси і чистоти. Тут зручно зупинятися на ночівлю, тому що об’єкт розташований поза селом і поряд є масиви хвойного та грабово-дубового лісів. За допомогою цього об’єкта учням варто продемонструвати важливість підземних вод для живлення малих річок, їх значення для господарського використання людиною.

Банзерівка. Річка Банзерівка розташована в межах Білогірського адміністративного району Хмельницької області. Вона належить до басейну річки Горинь і є його лівою притокою. Річка має загальну протяжність 13,5км. Витік річки знаходиться поблизу сіл Жижниківці та Преросле, а беспосередньо в долині далі за течією розташовані села Вікнини – хутір, Дзвінки, Вікнини, Залужжя та Корниця. Банзерівка протікає в південно-західному напрямку і лише невелика ділянка ближче до гирла має південний напрям.

На річці споруджено два ставки. Один поблизу села Вікнини, інший між селами Залужжя та Корниця. Банзерівка відноситься до категорії малих річок, проте має важливе місцеве значенння.

Швидкість течії до 0.08-0.09 м/с. Ширина русла від 1.5 до 2.5м. Глибина від 0.6 до 1.5м.. Русло досить сильно меандрує. Безпосередньо поблизу русла ростуть дерева, вільха чорна поблизу лісової ділянки тераси, та верба. Подекуди русло утворює так звані озерця, місця де його ширина становить до 5-7м.. В нижній течії, ближче до гирла русло є досить широким (2-2.5м), глибоким (1.5-1.7м) з швидкою течією.

Права тераса висока, ліва полога і не висока, заплава виражена лише з лівої сторони. Ближче до ставка долина стає симетричною з неширокими заплавами і досить пологими терасами.

Живлення річки змішане, переважає підземне і дощове. Основну частину води річка отримує від великих джерел розташованих безпосередньо в її долині.

Рослини і тварини є типовими для річок лісостепової зони. Серед трав’янистих рослин слід відмітити значні зарості череди звичайної та трьохроздільної, осоки, очерету. Подекуди можна спостерігати ряску на поверхні води. З деревних порід переважає верба та вільха. Серед жителів Банзерівки виявлено раків річкових, що свідчить про чистоту води. Нерідко можна побачити і щура водяного. Річка є пристанищем для багатьох птахів. На прикладі Банзерівки дітям слід продемонструвати важливість малих річок у житті сіл і селищ як осередків природного середовища.

Насадження модрини європейської на місці вирубки є яскравим прикладом відновлення біологічних ресурсів. Цим насадженням близько 10 років, проте людина вже стала господарем, оскільки зайняла перший ярус і витіснила інших “суперників” в боротьбі за світло. В даному випадку проявилась така її риса, швидкість зростання, за що й ціниться лісівниками і площі під її насадженням зростають.

“Вигорне”. Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення “Вигорне” займає площу 3,7га. Тут зростає модрина європейська віком понад 100років. Дерева тут досягають майже своєї максимальної висоти – 35-40м, середній діаметр стовбура 54см. Ділянка знаходиться на західній окраїні лісового масиву між селами Залужжя і Вікнини, поблизу річки Банзерівки. Від основного лісового масиву популяція модрини чітко відмежована просікою, яка свідчить про часткову вирубку столітніх пам’яток. На цьому прикладі варто продемонструвати дітям важливість вчасно прийнятих природоохоронних заходів. В межах цієї ботанічної пам’ятки можна провести паралелі сибірською тайгою, де основною деревною породою є модрина сибірська. По дорозі до даного об’єкта зустрічаються молоді, впорядковані насадження модрини європейської, тому варто наголосити, що модрину цінують за якісну, міцну деревину та швидкість росту. Поряд з даною пам’яткою природи є лісове джерело, що робить можливим зупинку на обід чи на ночівлю. Тут часто зустрічаються дикі тварини.

Джерело “Тваринний водопій” розташоване на околиці лісу на далекій відстані від села. Саме це, а також сліди, які школярі бачили під час зимової екскурсії, дозволяє припускати, що дикі звірі часто його відвідують для водопою. Звідси і назва джерела як станції нашої екологічної стежки. Джерело має невеликі розміри, проте утворює потічок в пониззі долини. Територія поблизу дуже зволожена, тут дуже поширені представники мохоподібних, що виглядають подекуди навіть з води. Вода виходить з-під землі по лісовому грунті, а тому джерело сильно замулюється. Періодичне розчищення джерела є одним із завдань нашої роботи на екологічній стежині.

Залузький ліс. Це типовий лісовий масив зони лісостепу. Основними деревними породами є граб та дуб, подекуди, особливо на околицях трапляються осика, береза, хвойні. В лісі багато квітів: проліски, підсніжники, ряст, медунка та ін.. Перший ярус здебільшого представлений копитняком європейським. Ліс доволі світлий, тому подорожувати ним приємно.

Ставок. “Пташиний базар”.

Ставок є окрасою сіл Залужжя і Корниця поміж якими він споруджений. Став має доволі велику площу, проте незначну глибину, адже утворений в долині маленької ріки Банзерівки. Він багатий на рибу, а також став прихистком для багатьох птахів.

Зарості осоки та очерету в місці впадіння Банзерівки у ставок служать для гніздування водоплавної птиці, тому цю станцію ми назвали «Пташиний базар» адже саме повесні їх тут особливо багато. Прилітають дикі качки і крячки, чайки, мартини і інші.

Справжньою окрасою є лебеді. Всі птахи потребують охорони, особливо в такій близькості до незавжди обачних людей. Саме на цій станції завершується екскурсія, де ще раз закликаємо дітей – “Бережіть красу!”.