Учнівська вікі-стаття "Осінні таємниці" до проекту з теми "Диво-таємниці Осені-чарівниці"

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук



Назва проекту

"Диво-таємниці Осені-чарівниці"

Помилка створення мініатюри: Файл не знайдено

Автори проекту

Смірнова Вікторія Олександрівна

Тема дослідження

Чому змінюється колір листя на деревах і чому воно опадає.

Гіпотеза дослідження

Ми вважаємо, що жовта фарба знаходиться в листках завжди, тільки влітку цей колір непомітний.

Мета дослідження

З'ясувати причину зміни кольору листя та причину листопаду восени.

Результати дослідження

Чому осіннє листя змінює колір?

Задовго до тріскучих морозів дерева починають поступово скидати листя. Вони готуються до листопаду.Восени з листям відбуваються дивовижні перетворення. Воно починає жовтіти, червоніти, набувати коричневих відтінків. Пояснюється все тим, що жовта фарба знаходиться в листках завжди, тільки влітку жовтий колір непомітний. Він пригнічується більш сильним кольором - зеленим. Зелений колір листю надає особлива речовина - хлорофіл, який постійно руйнується і знову утворюється в живому листі. Але відбувається цей процес лише на світлі.

Влітку сонце світить довго. Листок весь час залишається зеленим. А з настанням осені ночі стають довшими. Рослини отримують менше світла. Хлорофіл руйнується. Зелений колір зникає, і помітним стає жовтий, тобто листок жовтіє. А яскравість осіннього листя злежить від погоди. Якщо осінь тривала, дощова - колір листя від надлишку вологи та нестачі світла буде тьмяним, невиразним. Якщо холодні ночі чергуються з ясними сонячними днями, то і фарби будуть соковитими, яскравими.


Чому восени опадає листя з дерев?

Деревам потрібно дуже багато води. Волога, яку всмоктує з грунту коріння, підіймається стовбуром до гілок та листя і випаровується. Втрачаючи листя, дерева захищаються від "зимової посухи". Взимку необхідної кількості вологи з грунту не отримаєш. Зима для дерев не лише холодна, але й посушлива пора року.

Падолист потрібен деревам і з лікувальною метою. Разом з водою дерева всмоктують з грунту корисні речовини. Надлишки цих речовин накопичуються в листі. Якби листя не опадало, дерева могли отруїти самі себе.

Якщо тобі цікаво, то прочитай запропоновані статті:

Чому восени листя змінюють свій колір?

Що відбувається з листям дерев восени?

Висновки

Таким чином, виконавши дослідження, з'ясували, що зміна кольору листя восени відбувається внаслідок руйнації хлорофілу, а листопад - це очищення дерев від непотрібних речовин, які накопичилися в листочках.

Корисні ресурси

Чому восени листя змінюють свій колір?

Що відбувається з листям дерев восени?