Учнівська вікі-стаття: "Радон - друг чи ворог"

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук



Назва проекту

"Радон - друг чи ворог?"

Файл:144.jpg

Автори проекту

Учні 7 - го класу, група "теоретики" і "практики".

Тема дослідження

Радіоактивний газ радон

Проблема дослідження

Шкідливість впливу радіоактивного радону на організм та корисне використання радону в лікувальних цілях

Гіпотеза дослідження

Необхідно зрозуміти вплив радіоактивного радону на організм та розробити засоби захисту від нього.

Мета дослідження

Дослідити фактори, які впливають на накопичення радону в приміщеннях, в організмі та розглянути способи захисту організму та шляхи зменшення або припиненння його накопичення в організмі.

Результати дослідження

Радон – радіоактивний хімічний елемент періодичної системи. Символ – Rn. Відкритий у 1900 році німецьким ученим Ф. Дорі та англ. фізиком Е. Резерфордом. Належить до інертних газів. Радон – одноатомний газ без кольору і запаху. Радіоактивний. Токсичний. Хімічно малоактивний. Утворює сполуки з водою, фенолом, толуолом тощо, хімічні сполуки – флуориди. Утворюється в радіоактивних рудах і мінералах при розпаді радію (звідси походить і назва елемента).

Так уже склалося, що географічно Кіровоградська область, як і значна частина решти регіонів країни, знаходиться на кристалічному щиті. А це означає, що невидима небезпека – радон – газ без запаху, кольору і смаку – криється у розломах земної кори. Основним джерелом виходу радону на поверхню є граніт. Спеціалісти пояснюють, що ця земна порода «фонить» сама по собі. Такі вже її хімічні властивості. Тож вплинути на структуру граніту людина не в змозі. Утім, кожен має можливість мінімізувати вплив. Фахівці наголошують, що навіть найпримітивніші, на перший погляд, дії здатні вберегти людину від небезпеки, яку в собі криє радон. Тому не спроста Сергій Ларін неодноразово закликав і продовжує закликати мешканців області якомога частіше провітрювати приміщення. Адже газ радон має здатність проникати у кімнати, офіси, чи навчальні класи, що знаходяться на перших поверхах, із підвальних приміщень, де він часто накопичується. Провітрювання – однин із дієвих факторів впливу на вирішення проблеми.

Радон посідає друге місце серед основних факторів ризику захворювання на рак легенів. У навколишньому середовищі зміст радону дуже низький, тому він не є небезпечними. Але в закритому приміщенні радон може бути більш концентрованим. Коли його вдихають, він надходить у легені, піддаючи їх радіоактивному впливу. Це може збільшити ризик захворювання на рак легенів. У будинках, побудованих на ґрунті, який містить високий рівень урану, може спостерігатися підвищений рівень радону (особливо в підвалах). Дослідження показали, що ризик захворювання на рак легенів у тих, хто прожив протягом багатьох років в області підвищеного змісту радону, є досить високим.

Радон не лише шкодить здоров'ю. Радонові ванни призначають при захворюваннях серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, органів травлення, центральної і вегетативної нервових систем, хворобах шкіри та жіночих статевих органів, порушенню обміну речовин тощо. Крім того, радон застосовують при ревматизмі, наслідках поліомієліту, церебральному паралічу, міопатії Дюшенна, хронічних захворюваннях печінки та сечових шляхів.

Ванни.jpg

Про те, що радон на території області, а особливо Кіровоградського,Новгородківського та Маловисківського районів перевищує норму у багато раз було відомо ще за радянських часів. Родон як тяжкий газ накопичується в поврхні грунтів на глибину до 50 см. та в повітрі на висоті до одного метра. Шкідливість його в тому, що перід розпаду дуже короткий і він при попаданні в організм шкодить здоров"ю. Зарубіжна практика доводить, що необхідно щоб була хороша вентиляція під полами на перших поверхах житлових приміщень. Такі заходи застосовуються у країнах Скандінавії де схожа ситуація.

Радон.jpg

На східній околиці міста Знам'янки, що на Кіровоградщині, у мальовничій місцевості розташовані корпуси обласної бальнеологічної лікарні, яка відома не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Тут невичерпне джерело рідкісних цілющих радонових вод. А тому лікувальний заклад вважається здравницею відновлюючого лікування. Адже до послуг хворих не тільки радонові, але й перлинні, хвойні, морські, йодобромні, сірководневі і кисневі ванни, підводне витягування хребта, кишкові та гінекологічні зрошення, лікувальні душі, механотерапія та механомасаж, інгаляції різноманітних ліків та бальзамів. Методи водолікування поєднуються з електро-магніто-тепло-лазеротерапією, ручним масажем і ін. Щоденно використовуються понад сотні лікувальних процедур. Позитивно лікуються хвороби й опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної і жіночої статевої систем, шлунково-кишкового тракту, ендокринної системи та обміну речовин, шкіри тощо. Широкі показання до лікування радоновими водами обумовлені їх різнобічною дією. Лікарня функціонує на природних джерелах мінеральної радонової води, яка на основі заключення Українського інституту курортології має багатий хімічний склад і відноситься до води з середнім вмістом радону. З газових компонентів вода містить радон, вуглекислоту, сірководень і розчинний кисень. Багатий мінеральний склад, який характеризується значним внеском сульфатів, гідрокарбонатів та з'єднань крем-нієвої кислоти, заліза, йоду, міді, марганцю та ін. А це підвищує лікувальний ефект вод Знам'янського родовища та розширює показання для лікування.

Актуальність проблеми радону полягає в тому, що:

 Село Соколівське як і весь Кіровоградський район та область, розташоване на українському кристалічному щиті, що складається з граніту.

 Газ радон – друга після куріння причина раку легень, тому , необхідно замислитись, чи є радон в будинку, де ми живемо або в приміщеннях, в яких постійно буваємо? Рак легень може виникнути через підвищену концентрацію газу в повітрі. Розпад ядер радону в легеневій тканині викликає мікроопіки.

 Найбільший вклад в радіоактивне випромінювання людини здійснює саме радон. Він відповідальний за 3/4 річної дози опромінення, яку отримує людина від земних джерел радіації Більшість людей наражається самому більшому впливу радону в будинках.

Концентрація радону в повітрі в будинках залежить від наступного:


 кількості урану, що міститься в каменях і ґрунті під будинком, будівельних матеріалах;

 шляху проникнення радону в дім;

 рівня обміну між повітрям всередині приміщень і повітрям знадвору, який залежить від конструкції будинку, практики провітрювання и герметичності вікон.

Радон потрапляє в будинки через:

 тріщини в бетоні в місцях з'єднання підлоги і стін;

 щілини в підлозі;

 невеликі пори в стінах із пустотілих блоків;

 стічні і дренажні труби.

Висновки

Проблема радону виникла не сьогодні і не вчора. іноді вона піднімається, а потім знову стихає. Але люди повинні знати про шкідливість впливу на організм людини через вдихання радону.

Зараз багато людей починають використовувати особисті дозиметри для вимірювання загального фону радіації в квартирі. Але для вимірювання рівня радону він безкорисливий. Для вимірювання радону потрібно викликати спеціалістів з радіометром радону. Якщо ви хочете захистити своє житло від шкідливого газу, вам необхідно заробити тріщини в стінах, підлозі, поклеїти шпалери, загерметизувати підвальні приміщзення і якомога частіше провітрювати кімнати у вашому помешканні. Вміст радону у непровітрюваному приміщенні у 8 разів більший ніж у провітрюваному

Необхідно памятати і про користь радону. У природі немає нічого зайвого і крім досліджень в області фізики, хімії, радон використовується в багатьох сферах людського життя. його використовують у медицині для приготування "радонових ванн", в сільському господарстві для активізації кормів домашніх тварин, в металургії в якості індикаторів для визначення швидкості газових потоків у доменних печах і газопроводах. Геологи з його допомогою знаходять поклади радіоактивних елементів. Сейсмологи, аналізуючи вихід радону із надр можуть спрогнозувати сильні землетруси і виверження вулканів.

Тому при успішних і своєчасних мірах захисту навіть таку "химеру" можна змусити служити людині.

Корисні ресурси