Приклад учнівської вікі-статті на тему "Скульптури ХХ-ХІ століття"

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук



Назва проекту

Форма в образотворчому мистецтві (площина, конструкція, об’єм)

Автори проекту

Над проектом праюємо ми-учні 6 класу: Вовк Руся, Лях Євген, Потарська Аня, Савела Тетяна, Настич Софія, Кривошей Софія, Сидоренко Євген,Нємчук Роман, Рибалка Дмитро.

Тема дослідження

Відомий український скульптор, наш односелець Д.Н Красняк

RTENOTITLE

Проблема дослідження

Які скульптури зробили відомим Дмитра Красняка


RTENOTITLE  RTENOTITLE  RTENOTITLE RTENOTITLE

Гіпотеза дослідження

Творчість митця Д.Н.Красняка - неоціненний внесок у розвиток скульптури України, його культурне надбання.

Мета дослідження

Дослідити з метою вивчення творчої спадщини українського скульптора Д.Н.Красняка

Хід і результати дослідження

Для вивчення цієї теми ми зустрілися з працівниками нашої районної бібліотеки, звернулися до інтернет-джерел, знайшли інформацію як же проходив творчий шлях нашого земляка Д.Н.Красняка, які відомі твори прославили цього скульптора. У ході роботи з"ясувалося, що Дмитро Никифорович народився 10 липня 1927 року в с. Томаківка Дніпропетровської області в сім'ї селянина. Він пройшов дуже важкий як життєвий так і творчий шлях тому, що жив в післявоєнні роки, в напівзруйнованій країні.Люди жили скрутно. Та Дмитро все ж вивчився спочатку в Дніпропетровському художньому училищі, потім в Київській академії мистецтв.Творити він почав ще за студентських часів, взагалі протягом своєї творчості працював в різних матеріалах: гіпс, бронза, мармур. Закінчивши з відзнакою був направлений працювати в Житомир. Післявоєний час відбився на роботах скульптора, їх у нього понад 200, всіх не перелічити, та ось найвідоміші:«Т. Шевченко на засланні» (1954), «Кріпак» (1961), «Воїн-переможець» (1969), памя"тник Васі Шишковському(1959); мемор. дошки воїнам 5-ї армії (с. Андріївка Червоноармій. р-ну Житомир. обл., 1975); композиції – «Спортс¬менка» (1976), «Батько й сини» (1992); портрети – «Заслужений лікар України Є. Конопелько» (1980), «Мати», «Партизан М. Скрит» (обидва – 1981), «Ветеран війни і праці Г. Бородавка» (1984), «Герой Радянського Союзу Я. Батюк» (1990-і рр.), «Льотчик О. Броницький» (1991), «Підполковник П. Федорчук» (1994),бюст «Т. Шевченко» (1996), який в 2007 році встановили в смт.Томаківка. Праці Дмитра Никифоровича є по всьому колишньому Радянському Союзі, наприклад, барельєф "Приїзд російського посла Батуріна до Б.Хмельницького в Переяслав", який був переданий в дар представникам Росії. Д.Н.Красняк неодноразово обирався головою Житомирської організації Спілки художників УРСР, Житомирської обласної організації Національної Спілки художників України. У 1993 році приїжджав до нашої рідної Томаківки на відкриття картинної галереї в його честь. Помер Дмитро Никифорович Красняк 6 грудня 2003 року, похований у Житомирі на кладовищі "Дружба".

RTENOTITLE RTENOTITLE RTENOTITLE RTENOTITLE

Висновки

Отже, ми прийшли до висновку, що час, в якому проживає митець, дуже відбивається на його творах. Він показує чим в даний час живуть люди, їх біль, переживання, гордість, досягнення... Тож ми побачили, що Д.Н.Красняк зробив неоціненний внесок у історичні надбання як власного народу, нації, держави, так і світової культури. Наша українська земля багата талантами з світовими іменами, які внесли вагомий вклад в розвиток національного мистецтва.

==Джерело: http://www.famous-people.pp.ua/2011/09/blog-post_37.html esu.com.ua›Енциклопедія Сучасної України›?id=2982 nshu.org.ua›katalog-cleniv-spilki/castina1/370 uk.wikipedia.org›Томаківський район wikimapia.org›4229234/ru/Памятник-поэту-Т…Шевченко Зімненко Г.І. Маків цвіт: Документальна повість.-Дніпропетровськ:Пороги, 1997.-119 с. Каталог творів Дмитра Крас¬ня¬ка. Ж., 1997.==