Портфоліо Дикої Тамари Дмитрівни з теми "Галицько-Волинська держава - правонаступниця Київської Русі

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук

Назва навчальної теми

"Галицько - Волинська держава"

Основний та другорядні (дотичні) навчальні предмети

Історія України, українська література, інформатика

Вік учнів, клас

13 років, 7 клас

Стислий опис проекту

Проект призначений для учнів 7 класу. Працюючи над проектом, учні збирають матеріал та досліджують особливості залежності галицько-волинських земель від Золотої Орди; вчаться визначати причини, суть та наслідки подій цього періоду. Проект допоможе дати характеристику зовнішньої та внутрішньої політики Галицько-Волинської держави. Клас об’єднується в групи: історики, юристи і журналісти та презентують роботу у вигляді блогу, Вікі-статті та комп’ютерної презентації.

Повний План вивчення теми

План вивчення теми

План впровадження теми

Навчальні цілі

По закінченню роботи над проектом учні зможуть;

- представляти результати своїх досліджень у вигляді Вікі статті, комп’ютерної презентації, блогу;

- оцінювати ідеї у блогах;

- аналізувати знайдену в Інтернеті інформацію та раціонально використовувати ресурси всесвітньої мережі;

- проводити історичне дослідження з подальшою обробкою отриманих результатів;

- визначити причини, суть та наслідки основних явищ і подій періоду, особливості залежності галицько-волинських земель від Золотої Орди.

Опис оцінювання

Оцінювання учнів проводиться у продовж всієї навчальної теми.

До початку проекту:

Для оцінювання навчальних потреб учнів, їх попередніх знань про політичне та економічне становище в Київській Русі застосовується Опитувальник з теми «Галицько-Волинська держава». Окрім цього учні заповнюють в Таблицях «ЗХД» заповнюють дві колонки: Знаємо та Хочемо дізнатися.

В ході реалізації проекту:

Для надання зворотного зв’язку одноліткам щодо вміння співпрацювати з іншими учні заповнюють Форму взаємооцінювання групової роботи. Для самооцінювання учнів в ході проведення дослідження використовується Контрольний список процес дослідження

По завершенні проекту:

Учні презентують створені інтелектуальні продукти. Для оцінювання залучаються і самі учні, об’єднані в групи. Які заповнюють Форма оцінювання вікі-сайтів. Середні класи та Форму оцінювання мультимедійної презентації. Учні заповнюють третю колонку «ЗХД» Дізналися Остаточна оцінка за тему виставляється з урахуванням оцінки за презентацію та Вікі-статтю.

Діяльність учнів (Скопіювати з Плану)

Учнівська Вікі-стаття "Галицько - Волинське королівство"

За тиждень до початку роботи над проектом учитель готує публікацію для учнів та їх батьків про проектну діяльність.

History.jpg History1.jpg

Перший день. Вчитель проводить дискусію щодо місця Галицько-Волинської держави у державотворчому процесі українського народу, для зацікавлення учнів проектом учитель показує власну презентацію, в якій описана проблема проекту, сформульовані ключові та тематичні запитання. Для перевірки попередніх знань учнів з теми проекту учитель проводить опитування за допомогою Опитувальника з теми «Галицько-Волинська держава».

Для визначення навчальних потреб учні заповнюють таблиці «ЗХД». Учні об’єднуються в три групи (за інтересом). Кожній групі надаються ролі: Історики, Дослідники, Знавці. Учитель надає учням документ для фасилітації.

Перша група «Дослідники»: учні повинні знайти 4-5 аргументів, що дозволяють стверджувати: «Монголо-татарська руїна мала згубний вплив на українську державу». Для цього учні шукають та знайомляться з інформацією в Інтернеті про походи монголо-татар, про боротьбу Русі з монголо-татарською навалою. Результатом їхньої роботи є Вікі-стаття.

Друга група «Знавці»: проводять опитування серед однолітків щодо правонаступництва Галицько-Волинської держави, на основі отриманих даних будують діаграми та аналізують. Матеріали дослідження узагальнюють. Учитель розповідає про блог як форму спілкування та співробітництва. Знайомить учнів з формою оцінювання блогу для того, щоб допомогти створити такий блог. Результатом їхньої роботи є учнівський блог, на якому буде обговорено питання «Відповідні умови державотворення».

Третя група «Історики» повинна знайти факти князя, які б підтвердили значимість його внеску у державотворчі процеси українського народу. Для цього учням потрібно використати матеріали підручника, web-ресурсів та скласти добірку фактів-аргументів. Відповідають на запитання. Учням потрібно визначити риси характеру Данила Галицького, які вплинули на його діяльність. Результат роботи групи – мультимедійна презентація.

Другий день. Учні здійснюють пошук необхідної інформації. Проводять соцопитування (дослідження). Учитель роздає критерії оцінювання продукту діяльності учнів. Оцінюють(аналізують) найдену в Інтернеті інформацію згідно до критеріїв. При використанні матеріалів проектної діяльності учні вказують посилання на джерело інформації.

Третій день. Працюючи в групах учня створюють продукт своєї діяльності. Учитель організовує консультації по групах. Учні оцінюють себе та своїх однокласників.

Четвертий день. Учні завершують свої роботи. Презентують їх. Відбувається рефлексія, оцінювання навчальних досягнень учня відповідно до Форми оцінювання Вікі-сайтів та Форми оцінювання мультимедійної презентації.

Відомості про автора

Ім'я, прізвище

Тамара Дика

Фах, навчальний предмет

Учитель історії, історія України, всесвітня історія

Навчальний заклад

Бобринецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 імені П.П.Шумилова

Місто\село, район, область

м.Бобринець, Бобринецький район, Кіровоградська область

Контактні дані

bobdiktom на gmail.com

Відомості про тренінг

Тренінг за 10 версією Intel "Навчання для майбутнього". м. Бобринець, Кіровоградська область, 20 серпня - 14 вересня 2012

Дати проведення тренінгу

20 серпня - 14 вересня 2012

Місце проведення тренінгу

Бобринецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 імені П.П.Шумилова

Тренери

Волошина Олена Вікторівна