Вікі стаття-учнів з теми: "Рюриковичі - творці історії України"

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук



Назва проекту

Рюриковичі – творці історії України

Автори проекту

Учні 7-ого класу, група "Політологи"

Тема дослідження

Внесок князівського роду Рюриковичів в історію України

Проблема дослідження

Визначити конкретний внесок ісорії ІХ-ХІІ століття в історію ХХІ

Гіпотеза дослідження

Народ, який не знає історії свого минулого, не має майбутнього, для того щоб розуміти звідки починається «український народ» та кому ми завдячуємо тим, що маємо сьогодні, треба знати хто саме поклав початок історії України, якою була наша держава тисячу років назад. Тому перед нами стоїть завдання історично, за допомогою історичних джерел з‘ясувати, що нам дали наші предки і на скільки ми в сучасному часі це цінуємо, чи розуміємо справжню цінність їхніх здобутків.

Мета дослідження

Ознайомитися з різними представниками роду Рюриковичів, порівняти їх державні досягнення. Визначити представника князівської родини який зробив найвагоміший внесок в розвиток історії нашого народу, а також якими були причини занепаду Київської Русі.

Результати дослідження

Ми розглянули більш детально історичних осіб: 1. Рюрика; 2. Ігоря; 3. Ольгу; 4. Святослава 5. Володимира Великого; 6. Ярослава Мудрого; За наступними критеріями: • досягнення в галузі культури; • територіальні здобутки; • державотворення; • міжнародна політика. З усіх розглянутих представників князівського роду, найвпливовішим державцем був Володимир Великий, хоча основу державотворення заклала саме єдина жінка, яка правила в Київській Русі –княгиня Ольга. Безперечно, найбільше розвитком культури займався Ярослав Мудрий, пам’ятки побудовані саме за час його правління прикрашають столицю нашої країни і сьогодні. Але не можна остаточно стверджувати, що Київська Русь стала наймогутнішою і найбільшою державою в Європі в ХІ столітті, саме завдяки одному конкретному князю, кожен з них готував певне підґрунтя для подальшої державної «реставрації» свого наступника. Якщо ми будемо визначати правителя здобутки якого відіграють і сьогодні важливу роль для українського народу, то необхідно виокремити Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Володимир Великий як хреститель Русі, а отже і українців, росіян і білорусів – зробив дуже великий крок у формуванні релігії східних слов’ян, адже, жоден історик не може достовірно сказати, якої релігії ми дотримувались сьогодні, якби не прийняття християнства 988 року. Ярослав Мудрий, князь, який найбільше займався розвитком культури та освіти, заклав родюче зерно в народ, так як відкрив першу бібліотеку і багато шкіл. Необхідно також зазначити, що в ході нашого дослідження, ми звертаємо особливу увагу, засновнику правління династії Рюриковичів, - самому Рюрику, вивчення історичної постаті якого взагалі ніде не зазначено в програмі і в шкільних підручниках, а саме він заснував місто Новгород і об’єднав навколо нього слов’янські племена, згодом його замінив Київ. Наш проект, також відкриває всі причини занепаду могутньої Русі, і ми можемо спостерігати, що певною мірою це був промах і великих князів, які не змогли розробити чіткої системи престолонаслідування, щоб в подальшому не створювати суперечок між своїми синами.

Порівняльна характеристика основних досягнень Рюриковичів

Критерії порівняння Ігор Ольга Святослав Володимир Ярослав


Міжнародна політика мінус плюс плюс плюс плюс
Розширення територій мінус мінус плюс плюс мінус
Організація податкової системи плюс плюс мінус мінус мінус
Розвиток освіти плюс плюс плюс плюс мінус
Розвиток архітектури мінус плюс мінус плюс плюс
Розвиток релігії мінус плюс мінус плюс плюс
Порядок престолонаслідування плюс плюс мінус мінус мінус



Висновки

Коли сьогодні науковці описують державотворчий шлях України, вони чомусь все рідше звертають увагу на тему Київська Русь і рід Рюриковичів, зокрема. На мою думку, не тільки учні , але й дорослі мають знати, чому вони сьогодні ходять саме до православної церкви і символікою нашої держави є тризуб, а державною валютою є гривня. Кожен із розглянутих князів династії Рюриковичів за тими чи іншими здобутками має право називатись великим князем чи княгинею, але кожен, хто поглибиться у дослідження цієї теми може обрати самостійно свого «героя» в історії Руської держави. На нашу думку, найбільш вмілим правителем себе проявили Володимир Великий та Ярослав Мудрий, саме вони зробили праобраз нашої держави відомим на всю Європу, хоча і мали постійних суперників з різних боків. Ці князі зробили все для того, щоб українська держава відповідала всім вимогам розвиненої країни, особливу роль приділяючи освіченості народу. Але не забуваймо, що саме після смерті цих відомих історичних осіб Київська Русь зазнала роздробленості та міжусобних війн і була зруйнована татарами.

Корисні ресурси