Вікі-сторінку - Казка - вигадка, та в ній є щось повчальне

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук



Назва проекту

Українські народні казки

Автори проекту

Група учнів 5 класу ("Дослідники")

Тема дослідження

Чи потрібні казки людям?

Гіпотеза дослідження

Казка може бути реальністю?

Мета дослідження

Виявити інтерес учнів школи до казок, з’ясувати думку "За що вони люблять казку?", чи може існувати всіт без казок і може каза стати реальністю.

Результати дослідження

Наша робота над проектом почалася з усного опитування школярів школи. Питання для дослідження. . 1. Що називається казкою? (Народне оповідання про незвичайні, часом фантастичні події.) 2. Яким є основний конфлікт казок? ( протистояння добра і зла, у якому зазвичай перемагає добро) 3. Що таке мандрівний сюжет? ( сюжети,розповіді, зображення персонажів, подій тощо). 4. Чи любите ви казки? 5. За що ви любите казки? 6. Яка ваша улюблена казка? 7. Ваш улюблений герой 8. Чи може людина прожити без казки?

Працюючи над проектом, ми з’ясували, що казки люблять майже всі. Більшість учнів вважають, що світ без казки був би сірим і нецікавим. В процентному відношенні це виглядає так.

Казка супроводжує людину все життя. І скільки б нам не було років, ми з задоволенням слухаємо, розказуємо казки,.Справді, казка – це диво. Вона дає нам привід для роздумів, повчає, приносить багато радості.

Бо казка кожну людину вчить мріяти і бачити світ по-особливому — романтично і образно. Відомий український педагог В.О.Сухомлинський вважав,що казки, прочитані в дитячому віці, назавжди відкладають у серці "зернятка людяності, з яких складається совість". Ви,напевне, теж помітили, що казки приносять не лише естетичне задоволення, а й змушують нас замислитисянад проблемою реального життя - вибором здузів, поведінки, правильного рішення. До таких роздумів спонукають нас казки, де герої проявляють хвалькуватість, користолюбство, нечесність, хитрування, пихатість, підлість - ось риси вдачі казкових персонажів, які викликають у нас осуд, іноді навіть сміх і сльози. Понад сто років тому відомий педагог К.Д.Ушинський писав: «Я рішуче ставлю народну казку недосяжно вище всіх оповідань, написаних навмисне для дітей освіченою літературою… В народній казці велика, сповнена поезії дитина – народ – розповідає дітям своїм дитячі мрії та принаймі наполовину вірить сам у ці мрії». Про все чудесне, гарне, захоплююче ми кажемо: "Як казка!". Тому ми бажаємо вам мріяти і жити, як у казці, у якій пануватиме лише добро і справедливість!

Якщо в когось із вас виникне бажання написати свою казку, хай вам у цьому допоможе фантазія, увага, спостережливість, добре ставлення до навколишнього світу. Пам’ятаймо про це і, можливо, ви напишете чудову нову історію або пригоду, ще ніколи і ніким не розказану.

"Казки дружать з дітворою, полюби їх у житті – і улюблені герої будуть друзями в путі". (А. Костецький).

Висновки

Народна мудрість говорить: "Казка вчить як на світі жить". Пам"ятайте про це. І не може світ існувати без казок, бо саме вони вчать нас бути в житті сміливими і мудрими, долати перешкоди і біди, як герой казки "Летючий корабель" Іван-дурник. Не забувати добра світового, бо тільки ним і вимірюється наша людська сутність. Мрійте! І нехай ваші мрії стануть реальністю.

Корисні ресурси