Вікі-стаття "Степан Радченко - цинічний егоїст чи взірець сильної цілеспрямованої особистості"

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук



Назва проекту

В. Підмогильний. Роман «Місто».

Автори проекту

Бугріменко Зоя

Тема дослідження

Степан Радченко – цинічний егоїст чи взірець сильної цілеспрямованої особистості

Проблема дослідження

підкорення людиною міста й містом людини

Гіпотеза дослідження

За рік перебування в Києві Степан Радченко здійснив велику еволюцію, але піднявшись на високий щабель соціальної драбини, він дедалі частіше відчуває самотність, тому назвати героя цілісною особистістю без лапок неможливо.

Мета дослідження

осмислити вплив цивілізаційних процесів на людину, психологічну мотивацію вчинків Степана Радченка, характеризувати неординарний образ українського інтелігента, навчати аналізувати світоглядну та психологічну еволюцію його характеру

Результати дослідження

Головний герой урбаністичного роману «Місто» - постать неоднозначна. Інтелектуал, що прагнув вирости, отримавши освіту в місті, потрапив у вир столичного життя, занурився у студентське та літературне середовище. Радченко пізнав задоволення від реалізації своїх ідей в письменницькій творчості, маленьких перемог в особистому житті. Але на фоні видимого успіху можна спостерігати збайдужіння та очерствіння внутрішнього світу колись палкого та цілеспрямованого сільського хлопця. Епігра¬фом до роману «Місто» є слова з Талмуду: «Шість прикмет має людина: трьома подібна вона на тварину, а трьома на янгола: як тварина — людина їсть і п’є: як тварина — вона множиться і як тварина — викидає; як янгол — вона має розум, як янгол — ходить просто і як янгол — священною мовою розмов¬ляє». Степан Радченко – яскравий приклад споконвічної боротьби людини за чистоту душі, за протистояння цинічним гаслам егоїстів «Я не я, і хата не моя», «Мета виправдовує засоби» тощо. Головний герой завойовує мiсто, жiнок, намагається залишити яскравий слід в літературі, але з кожним кроком вiн починає усвiдомлювати, що насправдi його життя позбавлене глибинного смислу, що вiн не став господарем життя, а його Я просто було розчавлене містом. Читач спостерігає, як В. Пiдмогильний проводить свого героя шляхом подолань: розчарування власними силами, смерть близької людини Зоськи, трагедiю Максима, перші літературні успіхи. Герой знаходить спосiб реалiзувати себе у цьому свiтi, надати своєму життю певного сенсу – вiн починає творити. Його мета - написати повiсть про людей, а, зважаючи на першу новелу «Бритва», i про себе, розповiвши їм, що життя – це безмежна свобода, але цiлеспрямована i осмислена самою людиною.

Висновки

Степан Радченко на власних переживаннях (здобутках і втратах) отримав неоціненний досвід спостереження за життям людини в місті, боротьби за виживання та втілення своїх мрій. Цей досвід не завжди позитивний, але безцінний для письменника-екзистенціаліста.

Корисні ресурси