Аналіз виховної роботи загальноосвітньої школи по проекту «Я-Ми-Родина-Україна»

Матеріал з Iteach WIKI
Перейти до: Навігація, пошук

У Павлоградській загальноосвітній школі № 6 виховна робота у 2014-2015 н.р. була спрямована на реалізацію проекту виховної роботи «Я-Ми-Родина-Україна» за модулями: «Я – ГРОМАДЯНИН УКРАЇНИ, ПАТРІОТ БАТЬКІВЩИНИ», «Я І ЗАКОН», «Я І ТВОРЧІСТЬ», «Я – ЧАСТИНА ПРИРОДИ, Я – ГОСПОДАР», «Я І МОЄ ЗДОРОВ’Я», «Я І РОДИННІ ЦІННОСТІ», «Я – ЛІДЕР».

  • «Я – ГРОМАДЯНИН УКРАЇНИ, ПАТРІОТ БАТЬКІВЩИНИ».

Протягом року в рамках модуля проходили заходи:

- У вересні до Дня Міста та мікрорайону ім..18 Вересня (на подвір’ї школи було проведено дві виставки: учнівську фотовиставку «Знайомтеся – мій рідний край!» та виставку поробок);благодійний ярмарок «Як у нашій шостій школі…», де зібрані кошти було направлено на лікування учасника АТО. Також відбулася зустріч «З подякою до Вас» з членами громадської організації «Діти війни». У вересні відбулися виховні години до Дня партизанської слави та Дня людини похилого віку «Вчимося поважати сиве покоління» (для 1-4 кл.), «Вшануємо мудрість старших» (для 5-11 кл.)

- У жовні до Дня Козацтва пройшли виховні години «Козацькому роду немає переводу", а у спортивній залі відбулася конкурсна програма «Шляхами козаків».

- У листопаді було проведено вечір-конкурс українських традицій «Як у нас на Україні», де учні знайомили всіх присутніх з національними традиціями та обрядами. До річниці Голодомору класні керівники провели виховні години, а бібліотекар презентувала літературну тематичну поличку.

- У грудні до Дня Збройних Сил України проводились уроки мужності, години спілкування. Відбулася також зустріч-лекція у військовій частині, яку підготував вчитель історії.

- У січні в школі проходили заходи до Дня Соборності України, в рамках яких відбувся шкільний конкурс «Коса – дівоча краса».

- У лютому відбувся Мітинг до Дня Героїв Небесної Сотні «Герої не вмирають…». Захід висвітлено у новинах Павлоградського телеканалу.

- У квітні пройшли заходи до річниці Чорнобильської аварії: Єдиний урок «Пам’ятаємо Чорнобиль» та вечір-реквієм у актовій залі «Чорнобиль – полинь гірка».

- У травні в операції «Доброго ранку, ветеране!» взяли участь учні 5-6 класів, які відвідали та привітали учасників бойових дій Другої Світової війни. 7 травня на захід «Мужність та відвага крізь покоління» були запрошені представники організації «Діти війни», учасники АТО та волонтер. Під час заходу було відкрито Пам’ятний стенд загиблим воїнам АТО, які мешкали в Павлограді. Проведений захід було висвітлено у новинах Павлоградського телеканалу. 8 та 9 травня на меморіалі Слави на мікрорайоні ім.. 18 Вересня пройшли Мітинги-реквієм пам’яті. Після закінчення заходу всіх учасників мітингу пригостили солдатською кашею. Крім того, у 2014-2015 році було поповнено галерею фотопортретів дідів та прадідів учнів, що були учасниками Другої Світової війни, в рамках акції «Безсмертний полк» та додано до галереї 8 портретів загиблих бійців АТО міста Павлограда. Протягом 11-15 травня було проведено Тиждень до Дня Європи. Фінальним заходом Тижня став конкурс-фестиваль «Шлях у Європу», учні 5-10 класів знайомили із традиціями, кухнею, особливостями європейських країн.

  • «Я І ЗАКОН»

Протягом року проводились бесіди з техніки безпеки на дорогах, неодноразово проводились зустрічі з представниками ДАЇ.

- У вересні пройшов місячник «Увага! Діти на дорозі!», в рамках якого проводились вікторини «Знавці дорожніх знаків» та виставки плакатів «Зі знаками дружи – не знатимеш біди» (5-6 кл.), «Велосипеди май – правила знай» (7-8 кл.). та Відеоурок з переглядом мультиплікаційних роликів про безпеку на дорозі.

- У грудні під гаслом «Вивчення прав людини – основний урок у житті кожного з нас» у школі пройшов Всеукраїнських тиждень права, в рамках якого було проведено різноманітні заходи, серед яких найяскравішими стали: екскурсія для учнів 10-11 класів до РАЦСу,засідання круглого столу «Права людини в сучасному світі», батьківський всеобуч «Насильство в сім’ї. Відповідальність батьків за виховання дітей», казкова правознавча вікторина «Наші права – щасливе дитинство».

  • «Я І ТВОРЧІСТЬ»

Реалізувався модуль у шкільних заходах:

-Свято першого дзвоника «Шкільний корабель» (вересень);

-День відкритих дверей для батьків майбутніх першокласників (вересень);

-Святковий концерт до Дня працівників освіти (жовтень);

-«Посвята в першокласники» (жовтень);

-Свята осені у 2-х класах (листопад);

-Новорічні шкільні ранки (грудень);

-Конкурс творчості «Зіркове сузір’я - 2015» (січень);

-Святкова програма для працівників до Міжнародного дня жінок (березень);

-Свято Останнього дзвоника (травень).

Щомісяця в школі проходили тематичні конкурси та виставки дитячих малюнків і плакатів, колажів: «Ми за безпеку на дорозі», «Зі знаками дружи – не знатимеш біди», до Дня працівників освіти, «Збережи здоров’я», «Мої гарні звички», «Майбутнє України», «Права очима дітей», новорічних вітальних плакатів у вигляді ялинкових прикрас, «Єднаємо серця за Україну», «Друзі наші менші», виставка плакатів до Міжнародного дня жінок та до Дня перемоги над нацизмом у Європі, «День Європи».

Крім того, до Новорічних свят учні школи підготували та провели святкові програми для вихованців дошкільних навчальних закладів № 3, № 47 та № 8 та взяли участь у операції «Пакунок любові» в рамках акції «Хвиля добра» (грудень), в ході якої було зібрано канцтовари та іграшки на подарунок в спеціалізований дитячий садочок № 8.

Протягом року для сприяння творчому розвитку для учнів школи були проведені екскурсії до Павлоградського історико-краєзнавчого музею, до театру ім. Б. Захави, також діти відвідали виставку екзотичних тварин.

Крім того, у травні пройшла церемонія нагородження «Учень року-2015».

  • «Я – ЧАСТИНА ПРИРОДИ, Я – ГОСПОДАР»

Протягом року проводились акції «Чисте шкільне подвір’я », рейди «Живи, книго!».

- У вересні-жовтні та у квітні проходила акція «Збережи життя деревам». За осінній етап акції було зібрано 2115 кг макулатури, а у весняному етапі було зібрано 1 500 кг макулатури.

- У грудні проходила акція «Допоможи птахам взимку», в якій вивішувалися годівнички для годування птахів.

- У березні учні 8-9 класів взяли участь у екологічному конкурсі «Знай! Люби! Бережи!» (12 учнів).

- У квітні проходив місячник екологічного виховання «Екологічний марафон – 2015», в результаті якого в рамках міської акції на кращу колективну екологічну справу «Зробимо наше місто чистим та зеленим», учнями на території школи було висаджено квіти та 18 берізок. В рамках місячника учні школи взяли участь у творчому конкурсі з екологічної тематики «Усе життя у цій краплині. Тож бережи її, дитино!», досліджували екологічний стан ріки Вовча та проводили агітайно-пропагандистську роботу серед населення мікрорайону «Збережемо чистою річку», взяли участь у конкурсі-виставці дитячих малюнків «Друзі наші менші».В рамках місячника для учнів 6-7 класів проходила екологічна гра-квест «Земля – мій рідний дім!», де 68 учнів на 6 станціях перевіряли свої знання з еколігії, виконуючи завдання з біології, географії, літератури, малювання та ін.. Також пройшли Єдині уроки: «ДЕНЬ ВОДИ» для учнів 5-11 класів, «Ощадливе водоспоживання в сім’ї» для учнів 1-4 класів. Крім того проводилось анкетування учнів 10 та 8 класів з питань питної води. 24 квітня у школі проходили заходи до Дня Чорнобильської трагедії: Єдиний урок «Пам’ятаємо Чорнобиль» та вечір-реквієм у актовій залі «Чорнобиль – полинь гірка».

Протягом року проходила акцій «Збережемо рідну Землю» (збір використаних батарейок для правильної їх утилізації). Також для учнів 1-4 класів було представлено виступ екологічної агідбригади «Пролісок», в підготовці якого взяли участь 18 учнів 6-х класів.

  • «Я І МОЄ ЗДОРОВ’Я»

- У вересні традиційно відбувся загальношкільний туристичний похід на берег річки Вовча з нагоди відкриття Шкільної Спартакіади та проходив Олімпійський тиждень, в рамках якого відбувалися змагання - естафети «Веселі старти» для початкових класів, змагання з футболу між учнями 9-11 класів, конкурс малюнків на асфальті «Спорт – здоров’я», розважальна гра-змагання «Водний волейбол» між учнями 6-8 класів.Крім того, щоденно з 2 вересня проводилась ранкова зарядка.

- Протягом листопада у школі проходила щорічна акція «Молодь за здоров’я». В рамках акції були проведені виховні години «Від шкідливої звички до хвороби», «Екологія душі, тіла і природи», «Молодь і СНІД»; відбулися родинні спортивні свята «Тато, мама, я – здорова сім’я» для 2-4 класів та «Ми зі спортом дружимо» для 5-6 класів. До Міжнародного дня відмови від паління проходила акція «Заміни цигарку на цукерку», в ході якої учні 11-го класу пропонували мешканцям мікрорайону ім.18 Вересня викинути цигарку і отримати в подарунок шоколадну цукерку. Для учнів 8-го класу проведено тренінг «Молодь. Рух. Здоров’я», в ході якого учасники вчилися позитивно ставитись до власного здоров'я (взяли участь 31 учень).

Крім того, систематично проводиться робота з попередження дитячого травматизму. Протягом навчального року неодноразово з учнями проходили бесіди з правил поведінки з вибуховими пристроями, правил поведінки на льоду, на залізниці з записом у журнал техніки безпеки.

- 28 травня відбулося закриття шкільної Спартакіади, на якій були нагороджені кращі спортсмени школи. В рамках закриття Спартакіади було організовано загальношкільний вихід на берег річки та проведення гри у «Водний волейбол».

  • «Я І РОДИННІ ЦІННОСТІ»

Для сприяння посиленню роботи з родинно-сімейного виховання протягом року у школі проводились батьківські збори та засідання Ради школи. Крім того, неодноразово батьки залучалися для проведення певних заходів:

-загальношкільного туристичного походу до річки (вересень, травень);

-виставки та ярмарки до Дня мікрорайону (вересень);

-програми «Шляхами козаків» (8 кл. жовтень);

-свята посвяти в першокласники «Ми вже діти не малі, ми у школі школярі» (1 кл. листопад);

-спортивних родинних свят «Тато, мама,я - здорова сім’я» та «Ми зі спортом дружимо» у листопаді (2-4 кл. та 5-6 кл.);

-свят осені (2 кл. та 4 кл. листопад);

-новорічних ранків (грудень);

-святкової програми для матусів до Міжнародного дня жінок (березень);

-свята за участю батьків «Прощавай, початкова школо!» (травень).

  • «Я – ЛІДЕР»

Протягом року, проводились щочетверга засідання старостату, що допомагало підтримувати зворотній зв’язок з учнями, вирішувати організаційні питання різноманітних заходів.

У вересні було проведено вибори Президента самоврядування та виборів до учнівської ради. Відповідно до цього проходила прес-конференція з кандидатами, виставка передвиборчих програм.

Самоврядування взяло участь у підготовці Свята до Дня працівників освіти, в проведенні посвяти в першокласники (жовтень), акції «Заміни цигарку на цукерку» (листопад), розважальної програми «Добрий Миколай, людям помагай!» у дитячому дошкільному закладі № 8 (грудень), під час проведення новорічних ранків. З нагоди свят було організовано Новорічну пошту та вперше організована спроба запустити шкільне радіо в режимі онлайн.

У квітні з нагоди відзначання Дня Гумору, силами самоврядування було проведено конкурс «ГІНЕС-шоу».

Крім того, для активізації учнів та сприяння їх творчих здібностей, у школі проходили урочисті лінійки за підсумками навчання та виховання «СІЧНЕВИЙ-» та «ТРАВНЕВИЙ ЗОРЕПАД», де було нагороджено найактивніших та найстаранніших учнів та переможців шкільних конкурсів «Щоденник» та «Рейтинг середньої успішності».